Volume+6dB on Keravan nuorisopalveluiden koordinoima ja Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke. Hankkeessa tarjotaan matalan kynnyksen tavoitteellista ja säännöllistä toimintaa syrjäytyneille tai syrjäytymisvaarassa oleville 17-29 -vuotiaille keravalaisille nuorille, jotka tarvitsevat vahvaa kokonaisvaltaista tukea terveytensä ja hyvinvointinsa rakentamiseen ja tulevaisuuden rakentamiseen.
Valmennus käynnistyi vuonna 2014, ja sitä toteutetaan ESR-rahoituksen turvin, tiiviissä yhteistyössä nuorten työpaja Jengan kanssa. Vuosille 2015-2016 ESR-avustusta myönnettiin 248 000€. Hankerahoitus päättyy vuoden 2016 lopussa.
”Kannustava, hauska, hyvä, monipuolinen”
Volume -valmennus rakentuu arjen hyvinvoinnin, elämänhallinnan, itsetuntemuksen ja työelämän teemojen ympärille. Näitä käsitellään luovien menetelmien, yksilö- ja ryhmävalmennuksen, työtoiminnan, kurssien sekä vertaistuen kautta. Valmennuksessa rakennetaan nuorille jatkopolkua opintoihin tai työelämään.
Volume -valmennuksen viikkorunko muodostuu elämänhallinnan teemapäivästä, kahdesta luovan työskentelyn päivästä sekä kahdesta työtoimintapäivästä. ”Elämänhallinnan teemoja ovat mm. mielen hyvinvointi ja mielenterveys, riippuvuudet ja päihteet sekä itsetunto ja itsetuntemus. Luovat päivät koostuvat kirjallisesta ja sanallisesta ilmaisusta, kuvataiteesta, valokuvauksesta, teatterista ja draamasta.” kertoo Volume-valmentaja Tuija Rantakangas. ”Viime vuoden lopulla nuoret toteuttivat Mielen romahdus -valokuvaprojektin, joka oli esillä Keravan kaupungin kirjastossa. Työtoimintaa puolestaan toteutetaan mm. nuorten työpaja Jengan verhoomossa, verstaalla, studiolla sekä mediapajalla yhdessä työpajan nuorten kanssa.” Työtoimintapäivät sisältävät myös työhakemuksien ja koulujen ennakkotehtäviä tekemistä. Volume -valmennuksen hyväksi havaitut menetelmät on koottu materiaalipankkiin, joka on vapaasti hyödynnettävissä hankkeen nettisivuilla.
Valmennus ja työskentely suunnitellaan yhdessä nuoren kanssa, hänen oman toimintakykynsä mukaan. Nuoria tuetaan tunnistamaan oman elämänsä solmukohdat sekä etsimään ratkaisuja niiden avaamiseen. Volume -hankkeen valmentajat antavat nuorille yksilöllistä tukea ja neuvontaa, apua asioiden hoitamiseen ja suurempienkin kysymysten selvittämiseen. Volume -valmennuksen hyväksi havaitut menetelmät on koottu materiaalipankkiin, joka on vapaasti hyödynnettävissä hankkeen nettisivuilla.
”Nuoret tarvitsevat ja ansaitsevat apua ja tukea”
Volume -valmennuksessa on kehitetty monialaisten toimijoiden yhteistyötä, jonka avulla varmistetaan nopea, ennaltaehkäisevä ja oikea-aikainen puuttuminen nuorten terveydellisiin ja elämänhallinnan ongelmiin, jotka ovat työllistymisen tai opintojen esteenä. Verkostotyöskentely eri toimijoiden kesken kehittyy ja päällekkäiset palvelut vähenevät. Yhteistyökumppaneita ovat mm. alueen TE-toimisto, Keravan sosiaali- ja terveyspalvelut, etsivä nuorisotyö, nuorten työpaja Jenga, Nuorten Pysäkki, nuoren lähiverkosto, mielenterveys- ja päihdeyksikkö Metsola, Nuorisoasuntoliitto, nuorisopoliklinikka, oppilaitosten oppilashuolto, ammatilliset tukihenkilöpalvelut ja HUS:n psykiatrian poliklinikka.
”Volume -hanke on mahdollistanut myös uudenlaisten yhteistyötapojen muodostamisen mm. Keravan päihde- ja mielenterveysyksikkö Metsolan kanssa, joiden nuorilla on mahdollisuus osallistua Volumen päivätoimintaan.” kertoo Tuija Rantakangas. ”Yhteistyötä toteutettiin myös Sos.ped. säätiön kanssa, joka tekee arviointikokonaisuutta, jossa pyritään mittaamaan ja arvioimaan vertaistukeen tai ohjattuun toiminnalliseen yhdessä tekemiseen pohjautuvien hankkeiden hyödyt sekä laadullisin että taloudellisin termein.”
”Saanut voimaa taas yrittää ja suunnitella tulevaisuutta.”
Vuoden 2014 aikana valmennukseen osallistui yhteensä 41 nuorta erimittaisilla valmennusjaksoilla (3 kk – 1 vuosi). Nuoret olivat aktiivisesti mukana toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Valmennuksen aikana nuorten työ- ja toimintakyky vahvistui: valmennuksen arki toi säännöllisen päivärytmin, toimintaa ja aktiivisuutta päiviin, sosiaalisen ympäristön sekä vahvemman itsetunnon, jonka pohjalta tulevaisuutta oli helpompi suunnitella.
”Volume -valmennuksessa syrjäytymisvaarassa olevien nuorten työ- ja toimintakyky kehittyy ja aktiivisuus yhteiskunnassa ja oman elämänsä toimijana lisääntyy. Valmennukseen osallistuneiden nuorten syrjäytyminen saadaan ennaltaehkäistyä tai syrjäytymiskierre saadaan katkaistua. Valmennuksen jälkeen nuoret ovat löytäneet itselleen jatkopolun työelämään, koulutukseen tai oikean hoidon/avun piiriin. ” summaa Rantakangas valmennuksen tuloksia.
Tummennetut otsikot ovat lainauksia nuorten antamista palautteista.
Lisätiedot:
Tuija Rantakangas, Volume -valmentaja
p. 040 318 4307
tuija.rantakangas@kerava.fi
www.keravannuorisopalvelut.fi/muut-palvelut/volume-6db/
www.facebook.com/Volumeplus6dB