Kokouksissa ja kahvipöydissä puhutaan usein yhteistyön tärkeydestä ja kuinka sitä pitäisi lisätä etenkin nuorten kanssa työskentelevien välillä. Tajua Mut! -toimintamalli on uusi keino yhteistyön parantamiseen. Yhteistyö aloitetaan ottamalla huoli puheeksi nuoren kanssa. Mallilla pyritään rohkaisemaan nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia ja toimijoita ottamaan puheeksi nuoren kanssa tästä ilmennyt huoli. Parhaimmassa tapauksessa nuorta saattaa auttaa jo se, että joku aikuinen kysyy häneltä: ”Mitä kuuluu, onko kaikki hyvin?”
Tähän tähtää Keravan kaupungin käynnistämä Tajua Mut! -toimintamalli, jota pilotoidaan yhdessä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa. Malli tuo uuden tavan ilmaista varhainen huoli ja tiivistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseksi. Sitran tavoitteena on kattava lasten ja nuorten palvelukonsepti, jonka olennaisia piirteitä ovat yhden luukun periaate, matalan kynnyksen valtakunnalliset palvelut, auttaminen yli kuntarajojen ja ympärivuorokautinen tavoitettavuus.
”Tajua Mut! -toimintamalli on uusi varhaisen auttamisen ja ennaltaehkäisevän nuorisotyön toimintamalli. Kohderyhmänä ovat kaikki 16 – 28 -vuotiaat keravalaisnuoret. Toimintamalli on yksi keskeinen keino toteuttaa nuorisotakuuta Keravalla, ja sen avulla vahvistamme myös kaupungin tavoitteita syrjäytymisen ehkäisyssä ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa. Näin nuoret ja perheet saavat tarvitsemansa avun ja tuen ajallaan”, toteaa Keravan vapaa-aikapalvelujen toimialajohtaja Pertti Rantanen.
Toimintamalli on käytössä jo Mikkelissä ja Espoossa. Molemmilla kaupungeilla on positiivisia kokemuksia uudesta työvälineestä ja kaupunkien nuoret ovat myös ottaneet hyvin vastaan uuden toimintamallin. ”Tajua Mut!” -termin ovat keksineet mikkeliläisnuoret.
Toimintamallilla vahvistetaan ammattilaisten välistä yhteistyötä ja tiedonkulkua. Nuoren ei tarvitse kertoa samaa tarinaa uudestaan eri ammattilaisille, kun he voivat auttaa yhdessä tätä. Yhteistyö vähentää nuoren juoksua luukulta luukulle ja nuorelle voidaan tarjota tarvittavaa tukea ja palveluita samalta luukulta. Se myös vähentää päällekkäistä työtä.
”Tähän asti ei ole ollut tarjolla työkalua, jonka avulla saman nuoren kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat löytää toisensa. Tajua Mut! -toimintamalli mahdollistaa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyön nuoren, perheen ja toistensa kanssa”, sanoo johtava asiantuntija Kimmo Haahkola Sitrasta. ”Syrjäytyminen on sekä inhimillinen tragedia että taloudellinen ongelma. Yhden syrjäytetyn nuoren elämänkaaren aikaiset kustannukset yhteiskunnalle ovat 1-2 miljoonaa euroa. Jo pienillä panostuksilla oikeassa kohdassa voidaan päästä hyviin tuloksiin niin yksilön kuin yhteiskunnankin kannalta.”
Tajua Mut! Kick off- tilaisuus pidetään 10.2.2015 Keravalla klo 13-15 Sampolan palvelukeskuksessa. Tilaisuudessa tuodaan toimintamallia tutuksi Keravan kaupungin ammattilaisille ja keskeisille yhteistyökumppaneille. Osallistujilla on myös mahdollisuus jakaa ajatuksia sekä tuoda esiin kehittämisideoita.
Lisätietoja:
Mia Talikka
erityisasiantuntija, Keravan Tajua Mut! -projektiprojektipäällikkö
p. 040 318 2214
mia.talikka@kerava.fi
Kimmo Haahkola
johtava asiantuntija, Sitra
p. 050 380 8603
kimmo.haahkola@sitra.fi
#TajuaMut @TajuaMut
www.keravannuorisopalvelut.fi/
www.sitra.fi/hyvinvointi/nuorten-syrjaytyminen