Kannanotto lukiolaisten tietokonehankintojen tukemiseksi
Syksystä 2016 alkaen ylioppilaskirjoituksia aletaan sähköistää, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jokaisella opiskelijalla on oltava kannettava. Keravan kaupungilla on 160 kannettavan tietokoneen varasto, josta opiskelija voi tarvittaessa lainata koneen. Koneita siis riittäisi varastossa tarpeeksi kirjoituksiin, mutta ongelma tulee vastaan opiskeltaessa. Jo nyt ensimmäisen vuoden lukiolaiset joutuvat käyttämään tietokoneita huomattavia määriä myös kotona, ei pelkästään koulussa. Koska varastosta ei saa konetta lainaksi kotiin, vaikuttaa opiskelijan menestykseen huomattavasti se, millaiset mahdollisuudet konetta on käyttää vapaa-ajalla. Perheen taloudellinen tilanne ei saisi vaikuttaa opiskelijan kouluttautumiseen. Myös lukion valitseminen saattaa tulevaisuudessa riippua siitä, missä tuetaan laitehankintoja ja missä ei.
Keravan kaupunki teki 1,5 vuotta sitten linjauspäätöksen, ettei se tue opiskelijoiden laitehankintoja. Naapurikunnissa Järvenpäässä ja Tuusulassa kunta tukee kyseisiä hankintoja huomattavalla summalla. Järvenpäässä opiskelija saa mahdollisuuden tilata kaupungin tukeman laitteen, jolla on kolmen vuoden takuu- ja huoltosopimukset. Koneesta opiskelija joutuu maksamaan 375 euroa. Tuusulassa opiskelija voi hankkia koneen 200 euron pantilla. Sekä Tuusulassa, että Järvenpäässä opiskelija saa pitää koneen opintojensa jälkeen. Suomen tasolla tänä lukuvuonna 295 lukiosta 86 edellyttää oman kannettavan hankkimisen, eli vajaa kolmasosa lukioista, Keravalla edellytetään koneen hankkimista, mutta sitä ei tueta millään summalla. 84 lukiota tukee tänä vuonna joko osittain tai kustantaa kokonaan itse lukiolaisen kannettavan.
Myös Suomen Lukiolaisten Liitto on ottanut kantaa asiaan (kannanotto 12.08.2014). ”Koulujen kurjistuva taloustilanne huomioiden on selvää, ettei lukioilla ole varaa kustantaa tietokoneita kaikille opiskelijoilleen. Opiskelijoiden velvoittaminen laitehankintoihin on kuitenkin ongelmallista, sillä lisääntyvien opiskelukustannusten vaikutukset voivat näkyä lukioon hakeutumisessa tai koulutuksen keskeyttämisessä. Sosioekonominen tausta ei saa koitua esteeksi nuoren kouluttautumiselle.” Toteaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi. Myös opetushallitus on myöntänyt lukiolaisten epätasa-arvoisuuden.
Keravan nuorisovaltuusto ja Kerava lukion oppilaskunta ovat huolissaan jo nyt Keravalla näkyvästä oppilaiden eriarvoistumisesta. Kaikki lukiolaiset eivät saa päivittäin kannettavaa kotoa, jolloin työskentely vaikeutuu, kun osa töistä on koulun koneella. Myös läksyt ja lisämateriaali tulevat osassa aineista internetiin, joka tarkoittaa sitä, että oppilaat, jotka eivät pääse vapaa-ajalla tietokoneiden ääreen, ovat vahvasti heikommassa asemassa.
Täten Keravan nuorisovaltuusto sekä Keravan lukion oppilaskunta vaativat, että kasvatus- ja opetuslautakunta päättää tukea lukiolaisten tietokonehankintoja opiskelijoiden tasa-arvoisemman aseman takaamiseksi. Myös Keravan lukion kilpailukykyisyys tulee taata.
Lisätietoja
Ilari Salmi, Keravan nuorisovaltuuston jäsen, nuorisovaltuuston edustaja kasvatus- ja opetuslautakunnassa, p. 045 8579 250, ilari.salmi@kerava.fi,
Siiri Lipiäinen, Keravan lukion oppilaskunnan puheenjohtaja, p. 0400 850 811 lipiainen@hotmail.fi